Gene Roddenberry által teremtett világban a tudomány, a technológia és az innováció a társadalmi berendezkedés egyik legfontosabb eleme, az emberi kíváncsiság és együttműködési készség révén pedig a problémamegoldás elsődleges eszköze.
Nincs benne tudománytagadás, az áltudományokat és a csalókat mindig leleplezik és nem jutnak messzire. Vajon mit taníthat nekünk egy kitalált univerzum magunkról, a problémáinkról és arról, hogyan kell megoldásokat találni a globális kihívásokra? A háborúk, a klímaváltozás, a környezetszennyezés, az energiaellátás problémái és a pandémia mind olyan témák, amelyekre lépten-nyomon találunk párhuzamot a Star Trek történeteivel.
A kérdés csak az: merünk-e a tudományos-fantasztikum világából meríteni és tanulni a televíziózás történetének legnagyobb humanistájától és követőitől?

Pintér András Gábor előadása a népszerű univerzummal szemléltetve mutatja be, hogy az emberi kíváncsiságra és együttműködésre épülő társadalom mennyire működhet a jelenben, mit tanulhatunk a tudomány elfogadásából és az áltudományok leleplezéséből.