Előadó: Gajdács Márió (Szegedi Tudományegyetem)

Az antibiotikumok felfedezését joggal tekinthetjük a modern egészségügy egyik megalapozó kulcsmomentumának, hiszen alapvetően változtatták meg a betegek túlélési esélyeit, és addig nem létező egészségügyi szakterületek jöttek létre általa.

Ám mostanában problémát okoz az antibiotikum-rezisztencia, a baktériumok ellenállnak az antibiotikumok károsító hatásának. A rezisztencia kialakulása a darwini evolúció természetes velejárója, azonban az antibiotikumok helytelen használata – a XX. század második felében és napjainkban egyaránt – drasztikusan felgyorsította és súlyosbította a rezisztencia kialakulását.
Az antibiotikumkutatás, -fejlesztés ma már nem tud lépést tartani a rezisztencia-viszonyok alakulásával, és nem is olyan jövedelmező, mint a krónikus betegségek kezelésére alkalmas gyógyszerek fejlesztése.

Az előadásban szó lesz az antibiotikumrezisztencia-probléma helyzetéről, hogy a kutatók milyen jellemző stratégiákkal és új hatásmódú szerekkel próbálják megnyerni a harcot a baktériumokkal,  és milyen alternatív stratégiák (pl. fágterápia, antimikrobiális peptidek) kerültek előtérbe a közelmúltban.