41. HungaroCon programja

Egész napos sci-fi tematikájú rendezvény az Avana Egyesület szervezésében.
A rendezést segíti a Clavis Irodalmi Ügynökség, a Szkeptikus társaság, a The Force Alliance és a Watchaholics.

Az időpont: 2021. szeptember 11.
A helyszín: FMK – Ferencvárosi Művelődési Központ (1096 Budapest, Haller u. 27.)

Szórakoztató programok, tudományos előadások, ismeretterjesztő és kulturális előadások, cosplay, díjátadók, tombola, játékbemutatók, vásártér, kiállítók, klubok és egyéb szórakozási lehetőségek.

SZÓRAKOZTATÓ PROGRAMOK
TUDOMÁNYOS ELŐADÁSOK
ISMERETTERJESZTŐ ÉS KULTURÁLIS ELŐADÁSOK
COSPLAY
DÍJÁTADÓK
JÁTÉKBEMUTATÓK

ELŐADÁSOK:

Terem 1 (földszint)

10 óra

Beszélgetés a Galaktika magazin kiadójának íróival

Hol a helye a sci-finek a kultúrában? Csak a szórakoztatás egyik médiaeszköze vagy több annál?
 
A Galaktika kerekasztal-beszélgetésén azt fogják boncolgatni a résztvevők, hogy a sci-fi hol helyezkedik el kultúránkban. Pusztán egy médiaeszköz? Egy izgalmas szetting, amire fel lehet húzni látványos filmeket, könyveket, amelyek pusztán egy szűk réteget szolgálnak ki?
Vagy ennél sokkal több rejlik benne? Milyen társadalmi és technológiai, vagy akár ökológiai problémákra hívja fel a figyelmet? Mennyire mutat előre, és hogyan reflektál az emberiség kultúrájára?
Melyik polcra tesszük az irodalomban? Mennyire lehet inspiráló téma a művészetekben és a hétköznapi életben?
A fenti témákról és még megannyi érdekességről lesz szó.
 
Résztvevők:
Mund Katalin (a Metropolis Media kiadó vezetője)
Németh Attila (a Galaktika magazin irodalmi szerkesztője)
Michael Walden (író)
Lovas Lajos (író)

11 óra

Fegyverek, történelem és egy erőszakspirál – az Attack on Titan világa a valóság tükrében

A japán Attack on Titan (Shingeki no kyojin) manga illetve animének hazánkban is sok rajongója van.

Berkesi Balázs hadtörténelmi kutató az anime világában megtalálható haditechnikai eszközök és történeti események valóságban is fellelhető gyökereit mutatja be közérthető és igényes módon.

De nem csak a mangasorozat rajongóit várjuk, hanem azokat is, akiket érdekelnek történelmi korunk fegyverei. Ők is sok érdekes dologgal találkozhatnak az előadáson.

12 óra

Orville

Az Orville humoros sci-fi sorozat a Star Trek paródiasorozataként került be a köztudatba. De mi is valójában az Orville?
Tényleg csak egyszerű paródia vagy egy annak álcázott komoly sci-fi sorozat?
Ki az a Seth MacFarlane és hogyan lett képregényrajzolóból, a Family Guy megalkotójából egy űrhajó kapitánya?
Mi köze mindennek a Star Trekhez?

Kasza Magdolna elmeséli mindazt, amit az Orville sorozatról tudni érdemes.

13 óra

Star Wars és a csillagászat világa: A Hoth bolygó planetológiája

Ki ne ismerné a Birodalom visszavág című Star Wars film nyitójelenében szereplő jeges bolygót?
De vajon miként vált a Hoth bolygó olyanná, amilyennek a moziban láthattuk?
Az előadás a bolygókutatás, mint tudomány és a sci-fi randevúja. Közelebbről megismerhetjük belőle a Star Wars univerzum egyik legendás bolygóját.

Előadó: Ivanics-Rieger Klaudia, Bakonyi Csillagászati Egyesület.

14 óra

Batman, a bűnüldözés reneszánsz bajnoka

A Sötét Lovag nem pusztán egy fejlett igazságérzettel rendelkező verőember. Sokkal több annál. Magasan képzett polihisztor, innovátor és a racionális gondolkodás bajnoka, kivételes intellektussal megáldott detektív, akinek a gondolkodásában mindezek mellett az ember áll. A gonoszság és a pusztítás féken tartására esküdött fel, és bár missziójának kezdetén alapvetően a bosszú fűti, személyiségfejlődése révén olyan erkölcsi tartásra tesz szert, olyan dilemmákkal kell szembenéznie, ami a legtöbb szuperhősnél sokkal kifinomultabbá, térbelibbé, valószerűbbé teszi őt. Nem beszélve arról, hogy nála nyoma sincs a természetfeletti képességeknek. Egy kritikusan gondolkodó, elemző, a tudományokban és a harcművészetekben jártas reneszánsz ember, aki történetesen egy modern világban él. Egy olyan világban, ahol a tudása és az erkölcsi tartása egyaránt szükséges ahhoz, hogy felvegye a harcot az őrülettel szemben. És ha időnként nehezen is, de képes megtanulni a másokkal való együttműködést, a csapatmunkát. Mi ez, ha nem követendő példa?

Pintér András Gábor előadásában kiderül, milyen is a Sötét Lovag valójában.

15 óra

Impulzus a HungaroConon: Mesterséges lények a Star Trek univerzumban

Az Impulzus Podcast élő beszélgetése Ivanics-Rieger Klaudia (a Planetology.hu tartalomszerkesztője), Kő Gergely és Farkas Csaba részvételével, ahol olyan kérdésekről esik szó, hogy hányféle androiddal találkozhatunk Data előtt az eredeti sorozatban, teljes emberré válhat-e Data és a Holodoki, illetve milyen jogok illetik meg az öntudatra ébredő holokaraktereket.
A beszélgetés nem csak a Star Trek univerzum rajongói számára lehet izgalmas, hanem azoknak is, akik érdeklődnek az emberi jellemvonásokkal felruházott mesterséges intelligenciák iránt.

16 óra

A világmindenség összefüggései

Miből áll a világunk? Mi érdekli a tudósokat, és mi az, amit fontos vizsgálniuk?

Ziegler Éva (alias E.M.Marthacharles az Emguru regény írója) rendszerkutató, egyetemi tanár bemutatja a világegyetemről szóló tudásunk összefüggéseit, és azok emberre gyakorolt hatását.
Az előadása egy izgalmas kaland, hogy miként jutunk el a newtoni stabil világképünktől a világmindenség bonyolult, téridő alakzataiig, és vajon a tudományos ismereteket kamatoztathatja-e az emberiség.
Mi, emberek, ezt a tudást fel tudjuk-e használni arra, hogy a jövőnket építsük, vagy egyáltalán sikerül-e megmaradnunk az univerzumban?

17 óra

FAKE! – Könyvbemutató és beszélgetés

Az álhírek és átverések életünk minden részében jelen vannak és állandó kihívást jelentenek mindannyiunknak, hiszen roppant nehéz eligazodni az információs dömpingben. De azzal, ha a fiatalabb korosztály idejében megtanulja megkülönböztetni a kamut a valóságtól, ha kritikai gondolkodásra tanítunk egy egész generációt, talán javíthatunk a helyzeten.

Annemarie Bon holland írónő épp erre tesz kísérletet Fake! című könyvében, melynek magyar fordítása nemrégiben jelent meg a Pagony Kiadó gondozásában. A Szkeptikus Társaság üdvözli a könyv megjelenésének tényét, hiszen céljainkkal, törekvéseinkkel tökéletesen egybevág az írás tartalma. Ezért szeretnénk egy kicsit segíteni abban, hogy minél többen felfigyeljenek az átveréseknek, álhírterjesztési technikáknak, babonáknak és gyakori tévhiteknek erre a nagyszerűen összeszedett gyűjteményére. Meggyőződésünk, hogy ennek a könyvnek minden háztartásban ott lenne a helye, hiszen amellett, hogy jó humorral, olvasmányos stílusban íródott, mindenki haszonnal forgathatja a kiskamaszoktól az aggastyánokig.

A könyvbemutató idején ingyenes a belépés a rendezvényre.

Színházterem (földszint)

12 óra

The HungaroCon Cosplay Cup – cosplay verseny

A HungaroCon cosplay versenye.

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a verseny a kupa elnyerésére. A fődíj 50.000 forint és egy hétvégi jegyet a VIECC 2021 Bécs Comic Conra
A II. és III. helyezettek THCC üvegérmet és ajándékokat kapnak.

A versenyen résztvevők között egy további VIECC 2021 Bécs Comic Con jegyet sorsolunk ki!

13 óra

9/11 – Mitől omlott össze a WTC 7-es épülete?

A HungaroCon időpontjában lesz napra pontosan 20 éve, hogy egy terrortámadás nyomán összedőltek a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai. Egy-egy repülőgép csapódott be a tornyokba, az épületek kigyulladtak, és két órán belül összeomlottak.
Számos összeesküvéselmélet született a 2001. szeptember 11-i eseményekkel kapcsolatban. Az előadásban elsősorban a Világkereskedelmi Központ 7. épületének (WTC-7) összeomlásáról lesz szó. Ebbe az épületbe nem ütközött repülőgép, mégis megsemmisült. Vajon kontrollált robbantás volt az ok, vagy más miatt gyengült meg az épület szerkezete?
Ha megértjük, mitől dőlt össze az az épület, ami nem is kapott közvetlen támadást, az ikertornyok megsemmisülésének okait is jobban meg fogjuk érteni.
Előadó: Hraskó Gábor

14 óra

SFF Vektor a HungaroConon

Tudni szeretnéd, mely könyveket érdemes kézbe venned, ha igazán jó sci-fit vagy fantasyt szeretnél olvasni?
Az SFF Vektor segít neked eligazodni a magyar nyelven kiadott sci-fi és a fantasy könyvek világában.
Az SFF Vektor egy, a Moly.hu könyves közösségi oldal felhasználói által indított kezdeményezés, aminek célja, hogy kiemeljen olvasásra érdemes, érdeklődésre számot tartó sci-fi és fantasy könyveket az adott éves megjelenések közül.
A HungaroConon egy kerekasztal beszélgetés kapcsán ismerhetjük meg, hogy az SFF Vektor tagjai mely könyveket tartják érdemesnek elolvasni az elmúlt évekből.
A kerekasztal beszélgetésen részt vesznek: Egedi Barbara, Peregi Tamás, Szabó Dominik.
Moderátor: Juhász Roland.

15 óra

Szex a sci-fiben

Szükség van-e egyáltalán szexre egy sci-fiben? Mikor ad hozzá a történethez, és mikor válik az alkotók öncélú játékszerévé?
Megjelenik-e a sci-fiben is az LMBTQ? Van-e, ami ennek a vonalnak a „jövőjével” foglalkozik? Egyáltalán foglalkoznak-e a sci-fik a szexualitás jövőjével vagy csak a szaporodás biológiai, tudományos fejlődése a téma? Rémkép vagy lehetőség egy szexre használt szuperhibrid létrehozására? Az androidok, szexrobotok, szexuális kizsákmányolás, aberrációk kiélése a robotok által, mindez a jövő vagy a jelen kérdései?

Ilyen kérdésekre keressük a választ a kerekasztalbeszélgetés résztvevőivel: Szilágyi Ágnessel, Juhász Rolanddal, Németh Attilával.
A beszélgetés moderátora: Kovács Andrea

16 óra

Bestseller

Immár harmadik alkalommal találkozhatnak a nézők a Bestseller című szituációs játékunkkal, ahol írók csöppennek egy-egy történetben váratlan, de vicces  helyzetekbe, amiben rögtönözniük kell. Hogyan sikerül megoldaniuk a feladatot? Eddig mindig tökéletesen sikerült, akkor is, ha földönkívüliként kellett kéziratot kiadniuk, és akkor is, amikor Pókembernek kellett az írását menedzselnie.
Idén a Star Wars univerzumba kalandozunk, megnézzük, mi foglalkoztatja Darth Vadert a filmből kimaradt jelenetekben. Meglátjuk, játékosaink mit kezdenek a szituációval. Mindenesetre a történet úgy kezdődik, hogy réges régen egy messzi-messzi galaxisban…

A játékosok Goldman Júlia (J. Goldenlane), Kasza Magdolna, Képes Gábor, Süle Zoltán.
A játékmester: Kovács Andrea

17 óra

Díjátadók

A találkozón sor kerül az Avana Egyesület pályázatainak díjátadójára is.
– Monolit-díj: az előző két évben megjelent legjobb magyar sci-fi regény díja
– Trethon-gyűrű: a sci-fi zsáner legjobb fordítóinak díja
– Preyer Hugo-díj: amatőr novellaírók díja
– The HungaroCon Cosplay Cup: a rendezvény cosplay versenyének díja

A díjátadó idejére bárki ingyenesen látogathatja a rendezvényt.

Harcművész bemutató

Ha érdekel a szamuráj harcművészet, a szamuráj kardtechnika és lélektani útja, a hatékony pusztakezes önvédelem, akkor nézd meg a HungaroCon záróműsoraként a Kagami-ryu Harcművészeti Egyesület bemutatóját!

Tombola

Terem 2 (I. emelet)

10 óra

Képtelenségek a sci-fikben

Tudományos-fantasztikus: meddig is tudományos valójában?
Egy-egy sci-fi filmben vagy könyvben elképesztő technológiákról látunk, olvasunk. Vajon megvalósíthatók lesznek-e egyáltalán ezek a dolgok, és mik azok, amik megmaradnak hatásvadász látványkellékeknek? Hol kezdődik a “lehetetlen”, hol kerülnek a scifi történetek ellentmondásba a megkerülhetetlen fizikai törvényekkel?

Mizsei János előadásában nem cél az illúziórombolás, de mellékhatásként felléphet.

11 óra

Rajongói őrült teóriák

Az űr a legvégső határ? Dehogyis! A scifi-rajongók képzeletének semmi sem szabhat határokat! Őrültebbnél őrültebb teóriák keringenek egy-egy univerzum rajongói között. Tudtad… hogy az Enterprise csillaghajó legénysége folyamatosan csal pókerben? …hogy a Titanic egyik szereplője időutazó? … hogy minden idők leggonoszabb sith-lovagját mindenki ismeri, de senki nem tudja, ki is ő valójában? Sőt, valójában a valóság is csupán egy szimuláció, és mi csak alakok vagyunk egy képzelt univerzumban!

Most, hogy így tisztáztuk, hogy az életednek tulajdonképpen semmi értelme, miért ne jönnél el a HungaroConra (vagyis annak egy szimulációjára), hogy megnézd NocadLee Design Centerének különkiadását, ami ezúttal a legőrültebb rajongói konteókat veszi sorra (amik persze mind igazak!).
Gyertek el, és nézzetek a fénybe! (Ez csak egy meteorológiai léggömb!) Mi ott leszünk! (Vagy nem, ki tudja.)

12 óra

Kozmikus katasztrófák: a csillaghalálok

Minden, aminek kezdete van, véget is ér – ez még a csillagok lehetetlenül hosszúnak tűnő életére is igaz. A csillagok halála sokszínű folyamat: a nagy tömegű óriások pusztító erejű szupernóvaként söpörnek végig környezetükön, a kettős rendszerekben az anyagátadási folyamatok és összeolvadások indukálhatnak óriási robbanásokat, a fekete lyukak közelébe kerülő csillagok pedig nem úszhatják meg az árapály-katasztrófát. Közös pont, hogy a végeredmény minden esetben egy kataklizmikus folyamat. De milyen folyamatok befolyásolják az utolsó tűzijátékát? És vajon milyen sors vár majd a Napunkra?

Az előadó Barna Barnabás asztrofizikus, akinek kutatási területe épp a szupernóva-robbanások vizsgálata. Könnyed hangvételű előadásaival a Szegedi Csillagvizsgálóban, ismeretterjesztő írásaival és podcastjeivel pedig az általa szerkesztett Csillagvizsgáló Blogon lehet találkozni.

13 óra

Hogyan ér célba egy kézirat?

Érdeklődsz a könyvkiadás iránt? Esetleg írtál is már valamit, és érdekel, hogyan indulj el, hogy kiadják a kéziratodat?
Aki küldött már be saját művet egy kiadóhoz, az találkozhatott vele, hogy indoklás nélkül elutasították az írását.
De mik azok a hibák, amiket a kezdők elkövetnek, amitől a kiadók válaszra sem méltatják őket? Mik azok, amitől már az első rostán kiesnek?

Erről tart előadást Waldmann Szabolcs, akitől megtudhatod, hogy milyen hibákat ne kövess el, amelyektől a kiadók első pillantásra komolytalannak tartják a művedet.

14 óra

Youtube, hogyan csináld jól

Csorba Dániel (csédé) Youtube-csatornájával (Kalmárok, ingatlanBizz!) sokan találkoztunk már.  Jócskán túl van a 200 vlog résznél, amik mind megtalálhatók a szolgáltatónál.

Bizonyára te is gondolkodtál már rajta, hogyan készíts tartalmakat valamelyik platformra, és azt is bizonyára szeretnéd tudni, hogyan szerezz követőket, lájkokat, nézőket, hallgatókat a csatornádnak.
Mégis, hogyan működik ez az egész, és hogyan lehet belőle bevételre is szert tenni?

Erről beszél az előadáson csédé, vagyis elmondja neked, hogy hogyan csináld jól!

15 óra

A földönkívüli élet meg nem találása

A csillagászati hírek gyakran visszaköszönő kliséje, amikor egy jelenség akár “földönkívüli élet nyomaira is utalhat”. De vajon hány felfedezés kapcsán merült fel akárcsak félig komoly lehetőségként az idegen élet jelenléte vagy egy civilizáció hatása?
Az előadás során végigvesszük azokat az eseteket, amikor néhány kutató már ténylegen a földönkívüli élet közvetett felfedezését vizionálta, az első pulzár megfigyelésétől egészen a csillagközi térből érkező Oumuamua látogatásáig.

Az előadó Ordasi András csillagász, aki többek között Chillagász nevű youtube-csatornáján kísérletezik a csillagászati és űrkutatási ismeretterjesztés új módjaival.

16 óra

A Star Trek világa, avagy az emberiség reménysugara

Gene Roddenberry által teremtett világban a tudomány, a technológia és az innováció a társadalmi berendezkedés egyik legfontosabb eleme, az emberi kíváncsiság és együttműködési készség révén pedig a problémamegoldás elsődleges eszköze.
Nincs benne tudománytagadás, az áltudományokat és a csalókat mindig leleplezik és nem jutnak messzire. Vajon mit taníthat nekünk egy kitalált univerzum magunkról, a problémáinkról és arról, hogyan kell megoldásokat találni a globális kihívásokra? A háborúk, a klímaváltozás, a környezetszennyezés, az energiaellátás problémái és a pandémia mind olyan témák, amelyekre lépten-nyomon találunk párhuzamot a Star Trek történeteivel.
A kérdés csak az: merünk-e a tudományos-fantasztikum világából meríteni és tanulni a televíziózás történetének legnagyobb humanistájától és követőitől?

Pintér András Gábor előadása a népszerű univerzummal szemléltetve mutatja be, hogy az emberi kíváncsiságra és együttműködésre épülő társadalom mennyire működhet a jelenben, mit tanulhatunk a tudomány elfogadásából és az áltudományok leleplezéséből.

Nagyterem (földszint)

14 óra

HungaroCon sci-fi kvíz

Úgy érzed, te és a barátaid verhetetlenek vagytok sci-fi filmekből? És bátorságotok is van összemérni a tudásotokat másokkal?
Ha igen, akkor gyertek el a HungaroConra, és küzdjetek meg más csapatokkal egy kvízjátékában!
2-3 fős csapatok jelentkezését várjuk.
Jelentkezzetek a kapcsolat_kukac_avana.hu címen, vagy a rendezvényen az Avana asztalánál.
A nyertes csapatot a Nyakas Pincészet egy-egy üveg borával jutalmazzuk!

A HungaroCon kvíz játékmestere Kasza Magdolna.

a rendezvény ideje alatt

HungaroCon fotófal

Készíttesd el hivatalos rendezvényfotódat a Vivico’s Art jóvoltából!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

jegyvásárlás