ursztarok_hcon2015
Az emberes űrrepülések történetének három – számomra legfontosabb – eseményének ritka együttállása ihletett egy könyvet. 2009 júliusában volt az első Holdra szállás 40. évfordulója, majd 2010 májusában az első magyar űrhajós három évtizeddel ezelőtti űrrepülésére emlékeztünk. 2011-ben pedig, kerek fél évszázados volt az első űrrepülés.

Az eltelt öt évtized űrtörténelméből mazsolázgatok, de az előadásomban olyan történeteket is bemutatok, amelyek nem szerepelnek a könyvben. Kérem, ne keressenek gigantikus számoszlopokat a rakéták adataira vonatkozóan, és ne kérjék számon a hajtóművek specifikus impulzus értékeit. Mindezekkel szemben a történetek középpontjában mindig az EMBER áll, kisebb-nagyobb űrtitkaival, az eltelt, több mint öt évtized győzelmeivel és vereségeivel, kimondott és elfojtott vágyaival, megbántottságával, vetélkedésével, egyszóval a mindennapok esendőségével a kozmoszban és idelenn a Földön egyaránt.

Elmerenghetnek tehát azon, hogy miért kívánt „sok szerencsét” Mr. Gorskinak — nem más, mint maga — Neil Armstrong, és vajon miért nem látunk, láthattunk sohasem képet az űrkabinja mellett álló Gagarinról, a leszállása után. Miért cenzúrázta a NASA az első üzenetet, amely a földönkívülieknek szólt?

35. HungaroCon, 2015. november 7.

Regisztráció és jegyrendelés:
https://www.hungarocon.hu/regisztracio/35-hungarocon-2015

Az esemény oldala:
https://www.facebook.com/events/1644095832528261/