Előadó: Dr. Györgyey János növénybiológus kutató, Szegedi Tudományegyetem

A géntechnológiával sok fantasztikus lehetőség nyílik meg előttünk. Közel 40 éve végezzük a növények géntechnológiai módosítását, és ez alaposan megmozgatja nem csak a kutatók, hanem a hétköznapi emberek fantáziáját is. A géntechnológia kapcsán a jó szándékú, lelkes fantáziálástól a horrorisztikus világvége víziókig sokféle jövőképpel találkozhatunk. Az előadás néhány példán keresztül megmutatja, hogy a fantázia szabad szárnyalása valóban távol áll-e a géntechnológia reális lehetőségeitől, lesznek-e a jövőben például világító fák éjszaka az utak, sétányok mentén, vagy egyéb különleges átalakuláson átesett növények.

De a fenntarthatóság szempontjából a géntechnológiának van egy sokkal fontosabb feladata is, hogy a kártevőkkel, betegségekkel szemben felvértezzük a gazdasági növényeinket, és a fotoszintézisüket vagy éppen a klímaváltozáshoz való alkalmazkodó-képességüket javítsuk. Ezek mind növelik a termés mennyiségét, a termésbiztonságot javítják, és általa kisebb területen is meg tudjuk termelni, amire szükségünk van.

Az előadás bemutatja a géntechnológiával már ma is elérhető lehetőségeket és a jövő támasztotta igényeket a növényekkel szemben.